Kemphanen op het werk

Vanuit het Expertisecentrum Conflictpreventie begeleiden we conflicten naar een goede afloop. Tijdens deze processen kijken we samen met betrokkenen altijd terug naar hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. Veelal is de conclusie dat er meerdere signalen zijn geweest die men niet heeft gezien en soms zelfs genegeerd. Leren van de ervaringen helpt. Daarom hieronder drie tips om een conflict op de werkvloer te herkennen.

Drie tips om een naderend conflict op het werk te (h)erkennen

1. Check of er iets is veranderd in het onderlinge contact tussen collega’s

Ervaar je meer afstand (of minder betrokkenheid) dan is het aan te raden om te checken of jouw gevoel en ervaring klopt. Hierdoor kun je in een vroeg stadium zaken bespreekbaar maken waardoor het probleem aanpakken. Dit is een goede preventieve actie.

2. let op negatief geroddel. 

Een onderstroom met geroddel drukt zwaar op een gezonde samenwerking. Is er sprake van geroddel ? Neem hier zichtbaar afstand van. (zeg: ‘dit is ongepast.’) Blijf deze boodschap standvastig herhalen.

Luister wel naar wát er gezegd wordt. Nodig beide medewerkers uit om te vertellen wat zij zelf ervaren. Blijf hierbij wel bij de feiten en voorkom aannames. Daarna kun je samen zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Zo houd je grip op de situatie en laat je de ander in zijn waarde.

3. Wees alert op geklaag! Dit is een signaal van ontevredenheid.

Klagen heeft een belangrijke functie. Zonder expliciet aan te geven wat er écht speelt laat de collega weten dat er iets mis is. Probeer door het klagen heen te prikken en vraag naar de onderliggende reden van het geklaag. Geef dus eerst aandacht en zoek dan samen naar en oplossing.

 

Heb je een aanvullende tip of wil je afstemmen met een van onze vakspecialisten? Laat het weten via vragen@conflictcentrumnederland.nl

Starten met het oplossen van een conflict? Klik hier

Deel dit project

Gerelateerde berichten

Bouwen aan vertrouwen

Ongewenst gedrag aanpakken

Extern Vertrouwenspersoon

Blijf op de hoogte!

Blijf up-to-date rondom alle ontwikkelingen binnen Conflictcentrum Nederland
en ontvang een e-mail zodra de nieuwe website online is.