Een geoliede machine?

Dit kun je zelf doen.

Teamwork en samenwerken gaat meestal gepaard met hobbels en hick-up’s. Dat hoort er eigenlijk gewoon bij. Samenwerken gaat nooit vanzelf. Maar lukt het je om SAMEN jullie samenwerking gestalte te geven dan heb je goud in handen.

Wil je voorkomen dat in jouw team hobbels bergen worden? Of voorkomen dat de motor gaat haperen? Doe dan je voordeel met deze 6 tips.

  1. Ontvlucht de groep en jouw rol niet.

Als de samenwerking lastiger voelt is vaak de primaire reactie die setting te ontvluchten.  Begrijpelijk maar als je wilt voorkomen dat het verder escaleert doe je er juist goed aan om actief het contact te zoeken.  Maak dus verbinding in plaats van verwijdering en doe dit vanuit positief voorbeeldgedrag.

  1. Grijp niet meteen in.

Harde interventies passen niet bij een dergelijke situatie. (al zien we dit in de praktijk toch vaak gebeuren) Ga daarom eerst ‘op je handen zitten’ en observeer. Wat gebeurt er nu echt en welke signalen zie je?  Maar ook welke aannames kloppen eigenlijk niet.

  1. Analyseer.

Heb je goed gekeken? Maak dan een analyse over de situatie. Je kunt hiervoor ons IPO-model gebruiken. Stuur een mailtje naar vragen@conflictcentrumnederland.nl en we sturen je deze kosteloos toe. Kun je zelf direct mee aan de slag.

  1. Verandering en conflicten horen bij elkaar.

Accepteer het woord conflict als vast en belangrijk onderdeel van succesvol samenwerken. Sterker nog: zonder conflicten geen verandering. Ga vanuit dat perspectief samen op pad.

  1. APK.

Maak samen met het team periodiek meetbaar hoe de samenwerking verloopt. Meten is weten is ons devies. Tegelijkertijd is het een goed begin van het bespreken van die onderwerpen die normaal niet op tafel komen. (jullie olifant in de kamer)

  1. De groep spreekt.

Zorg ervoor dat de groepsleden in de gelegenheid gesteld worden om enerzijds hun visie in een veilige setting te kunnen delen. Geef het anderzijds ook een belangrijk aandeel in de te maken afspraken daarover.

 

Wil je meer weten? Of zoek je een sparringpartner voor jullie team?  Neem gerust contact met ons op.

Bel kosteloos met 085-3031265 of mail naar vragen@conflictcentrumnederland.nl.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde berichten

Bouwen aan vertrouwen

Ongewenst gedrag aanpakken

Extern Vertrouwenspersoon

Blijf op de hoogte!

Blijf up-to-date rondom alle ontwikkelingen binnen Conflictcentrum Nederland
en ontvang een e-mail zodra de nieuwe website online is.