Een giftige mix

Zo trek je als professional een duidelijke grens!

Voor COVID was er al regelmatig aandacht nodig voor agressie in de zorg en op andere werkplekken. Dat op zich is geen nieuws.  Wel treurig.  Daarbij heeft COVID een en ander in een stroomversnelling gebracht. Waardoor er een giftige mix is ontstaan.

(zie ook: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/ziekenhuizen-schalen-beveiliging-op-door-agressie-van-bezoekers/ar-BB18OeXq?ocid=msedgntp )

Het lijkt daarom een paradox. Want op de plek waar we mensen helpen om beter te worden van  COVID moeten zij zichzelf, hun collega’s en andere patiënten beschermen tegen giftige woorden en gedragingen. Omdat er anders een echt onveilige situatie kan ontstaan.

Omdat ik verder niet belerend over wil komen. Meedenken uiteraard wel.  Daarom hieronder drie tips om als professional een duidelijke grens te trekken. Waarbij het doel is om rust, ruimte en een veilige werkplek te creëren. Zodat je daarna weer verder kunt met je werk en tot een normaal gesprek kunt komen met de agressor. Omdat voorkomen beter is dan genezen. Zeker waar het gaat om conflicten.

 

Wanneer iemand jou of een collega bot, onhandig of ronduit schandalig bejegend kun je het volgende stappenplan volgen.

  1. Bepaal of dit gedrag jouw grens overgaat. Zo ja, kom in actie!
  2. Bepaal of de ander in jouw ogen toerekeningsvatbaar is. Heb je het idee dat de ander onder invloed van drugs is, psychotisch is of op een andere manier niet toerekeningsvatbaar is dan is het advies deze te ontwijken, hulp te halen en jezelf in veiligheid te brengen.
  3. Is de ander eigenlijk alleen maar ontevreden of het niet met je eens? Dan kun je:
    1. Tegen de ander zeggen: meneer/ mevrouw u gaat met uw gedrag over mijn grens heen en dat tolereer ik niet.
    2. We kunnen twee dingen doen.
      • Of u stopt met dit gedrag zodat ik hier mijn werk rustig af kan maken en u…(voordeel invullen voor de ander)
      • Of ik trek hier de grens en zal u moeten verzoeken deze ruimte te verlaten. En dat is voor niemand fijn.  Aan u de keuze.

 

Met het laten van de keus bij de ander, geef je diegene de ruimte om weer ‘normaal’ gedrag in te zetten. Zonder dat de relatie direct verstoort is. Waardoor iedereen krijgt wat ie wil en de grens van wat niet toelaatbaar is voor iedereen helder is.

Dit is een methode die kan werken. Voor de goede orde: hij zal niet in iedere situatie toepasbaar zijn en oefening baart kunst.

Wil je oefenen en aan de slag met onze trainingsacteur? Bel 085-3031265 en we bespreken graag de mogelijkheden.

Starten met het oplossen van een conflict? Klik hier

Deel dit project

Gerelateerde berichten

Bouwen aan vertrouwen

Ongewenst gedrag aanpakken

Extern Vertrouwenspersoon

Blijf op de hoogte!

Blijf up-to-date rondom alle ontwikkelingen binnen Conflictcentrum Nederland
en ontvang een e-mail zodra de nieuwe website online is.